09.05.2020

El dies 9, 10 i 11 de maig celebrarem la Festa Major de Ripoll en honor al patró de la vila,  Sant Eudald. Tot i que aquest any serà una festa confinada, des del Museu volem compartir un objecte molt especial:

L’humeral de Sant Eudald

El 16 de gener de 1980 s’obrí el reliquiari de Sant Eudald, davant de deu testimonis, que poc esperaven trobar-hi una peça tan preciosa i misteriosa com l’humeral de Sant Eudald. El que havia de ser una casulla, va esdevenir una de les peces més valuoses del Museu Etnogràfic de Ripoll.

 

Aquí teniu el relat que Eudald Graells, una de les persones presents aquell dia i alhora director de l’Arxiu-Museu Folklòric de Ripoll (actual Museu Etnogràfic), fa del descobriment en un article als ANNALS del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, que porta com a títol “L’humeral de Sant Eudald”:

… Aquest teixit, veritablement extraordinari, ha estat de classificació molt complexa. Foren consultades especialistes sense aconseguir resultats concordants i, per tant satisfactoris. El doctor Calvet va dir que es tractava d’un teixit àrab d’època califal (anterior al 1035).

El director del museu Tèxtil de Terrassa va considerar que el teixit és procedent dels tallers Hispano-àrabs d’Andalusia (més possible d’Almeria o de Màlaga que de Granada). Es podria datar d’entre els segles X i XII.

Els professors Joan Vernet i Dudolf Selheimem, de l’ Orientalches Senior de la Univeristat de Frankfurt del Main, digueren que es tracta de la imitació d’un atla aràbiga, tal vegada feta a Itàlia, però més probablement  oriental. Pel que respecta a l’època sembla inclinar-se pel segle XII, bé que amb interrogants.

El primer a establir una datació exacte fou el doctor Ona Ainaud de Lasarte, qui precisà que es tractava d’un teixit granadí dels anys 1280-1290, de característiques iguals a les decoracions del tern de Sant Valeri i les del vestit de l’Infant Alfons  que es conserva al Museu de Valladolid.

Aquest teixit preciós, extraordinari, ha esta restaurat al museu Tèxtil i d’Indumentària  de Barcelona per Maria Teresa Alberch i Maria Dolors Gendrau, sota la direcció de la conservadora del museu, senyora Rosa M. Martin. Restauració acomplida amb una aminuciositat i competència admirables; labor que ha estat objecte de molts elogis.

Després de la restauració, l’humeral amida 246 cm de longitud per 73 d’amplada. Es divideix en tres parts: la central és del tipus de teixits de ratlles de seda i or amb decoració geomètrica i inscripcions. Entre inscripcions, en lletra àrab, en seda verd esmaragda sobre fons d’or, hom pot veure repetides frases dels capítols de l’Alcorà que diuen:

“El poder de Déu és gran – Déu és gran”

Queda la incògnita de per què i quan va venir de Granada a Ripoll aquest preciosa peça hispano-aràbiga.

Dintre de poc es podrà contemplar aquesta preciosa peça al nostre Arxiu-Museu, on serà instal·lada amb les degudes condicions de seguretat i de conservació…

Actualment l’Humeral de Sant Eudald es pot veure exposat a la nova seu del Museu Etnogràfic de Ripoll.

Fitxa tècnica:

  • Fil de seda i fil d’or.
  • Peça rectangular fabricada al Regne Nassarita de Granada.
  • Tipus almaizar, té una franja decorativa amb inscripció nasjí a ambdós extrems.
  • Se suposa que va ser utilitzat com a humeral.
  • Procedeix de l’interior de l’urna reliquiari de Sant Eudald, patró de la vila, que es guarda al monestir de Ripoll.

    Detall humeral