La Farga Palau de Ripoll fou fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l’any 1978. Es troba dins d’un edifici de pisos que servien i serveixen d’habitatges. La planta baixa l’ocupa la farga, amb les trompes d’aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l’obrador troben la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per emmagatzemar l’aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dóna nom al mètode de la farga catalana. A més de ser l’única farga de Catalunya i potser d’Espanya que encara elaborava peces d’aram fins a la segona meitat del segle XX, la característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets instal·lats, amb coixinets metàl·lics, mànec d’om i mall d’acer.

Un o dos cops al mes s’encenia el forn i es fonia el metall que era ferralla de coure. De cada colada o fornada es forjaven roig les peces foses, que posteriorment es reescalfaven a la fornal per ser dúctils i amb els malls es colpejaven les peces per tal que tinguessin la forma desitjada. En cas de fabricar un perol gran, feien falta vint operacions de reescalfar, refredar a l’aigua i martellejar.

L’any 1986, va ser reconeguda com a lloc d’interès metal·lúrgic mundial (Historical Landmark) per l’American Society for Metals.

El 1997, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) adquireix la planta baixa que ocupa la farga, la qual s’integra dins el Sistema Territorial del MNACTEC.

Actualment es poden visitar i conèixer millor les seves instal·lacions i el seu funcionament.

La Farga Palau de Ripoll disposa d’un nou sistema d’accés, que permet fer la visita de forma autònoma i lliure a l’espai patrimonial.

Per a visitar-la de forma lliure: vine al Museu Etnogràfic de Ripoll a comprar les teves entrades i et donarem el codi d’accés a la Farga.

Visites per a grups: informació i reserves al Museu Etnogràfic de Ripoll al 972 70 31 44 o enviant correu electrònic al museuetnografic@ajripoll.cat