La processó de Sant Eudald

La processó de Sant Eudald

La processó de Sant Eudald

L’11 de maig és el dia del patró de Ripoll, Sant Eudald, i aquests dies, la vila celebra la Festa Major.

A la revista La Veu Comarcal. Núm. 58. del 8 de maig de 1915, trobem una curiosa anècdota succeïda durant una processó de Sant Eudald:

La processó. Surt de l’iglesia del Sant, puja pel carrer de Sant Pere i tombant al Corral, passa pels carrers i places de Gravolosa, Vinyes, Batet, Mercadal, Pescateria i Merceria. Aquest curs és diferent del que feien les processons quan sortien de l’antigua parroquial de Sant Pere, que totes passaven pel carrer dels Valls.
Això ho explica el poble dient que, per temps antic aquesta també hi passava, però va succeir una vegada que un clavetaire (el carrer n’estava ple) va sortir amb un ferro roent i donà amb ell un fort cop a la imatge de Sant Eudald. A l’any següent, en entrar en el dit carrer, el tabernacle quedà enterament immòbil, sent impossible fer-lo avançar ni un pas. No hi hagué més remei que girar-se i canviar el curs de la processó. En prova d’aquesta llegenda s’ensenyava ben marcada la senyal produïda pel ferro del clavetaire en la cara del Sant, fins uns quatre o cinc anys enrera, que va desaparèixer a l’encarnar-se, o cosa així, de nou.

Una de les coses més típiques de la processó, són dos homes que van al costat del Sant, amb una gran llança a la mà quiscun. Abans portaven també capa. Com tot el relatiu a Sant Eudald, te le seva tradició, la qual explica que aixís com les reliquies van ser robades de la Vila d’ Ax, de la mateixa manera ho seran un dia de Ripoll, i d’aquí la precaució de les llances i la de guardar les relíquies en un sagrari protegit per grossos barrots de ferro.

 

2021-05-06T14:30:40+02:00