Els gegants originals de Ripoll, que daten del 5 d’agost de 1945, són obra d’un dels escultors d’imatgeria festiva més importants del territori, de Lambert Escaler, quan treballava per la Casa Paquita de Barcelona, i prenen vida amb la representació del Comte Guifré el Pilós i la Comtessa Guinedell d’Empúries.

A partir d’ara, es podran veure al Museu Etnogràfic de Ripoll, responent  a una petició unànime de l’Associació dels Gegants, del Museu Etnogràfic i de la població local, de crear un espai per a aquestes estimades figures. El fet ha culminat amb la seva exposició al Museu, situats al costat de l’antiga muralla. Aquesta ubicació no només ofereix un lloc fàcilment accessible per a les visites, sinó que també converteix aquest espai en un lloc especial carregat de simbolisme ripollès.

Els gegants originals de Ripoll, testimonis vius de la història i la tradició local, romandran exposats al Museu Etnogràfic durant tot l’any. Només sortiran al carrer en ocasions especials, com l’11 de maig diada de Sant Eudald, el dissabte de la Trobada de Gegants, el diumenge de la Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès, i l’11 de setembre Diada Nacional de Catalunya.

Aquesta decisió permet preservar i protegir aquestes emblemàtiques figures, mentre els gegants nous assumiran el paper de representar la vila de Ripoll en altres activitats locals i de poblacions veïnes.

El dissabte 20 de gener a les 12 h del migdia, tindrà lloc la presentació oficial al Museu Etnogràfic a càrrec de l’Associació dels Gegants de Ripoll.