Que era l’Scriptorium ara fa 1000 anys?

En el si d’una comunitat benedictina dedicada a l’oració i al treball. hi havia la biblioteca i l’escriptori, espais que sovint es trobaven a la mateixa estança, i on amb un silenci absolut s’hi desenvolupava una de les tasques més laborioses que es duien a terme a l’interior del cenobi, la còpia de manuscrits. Els amanuenses o monjos copistes, es passaven la major part del seu temps copiant i il·luminant còdex, fabricats amb pergamí, escrits amb plomes d’oca i tinta feta amb sutja.

L’escriptori de Santa Maria de Ripoll , va deixar un vell llegat de manuscrits dels segles X, XI i XII, dels més rellevants d’Europa a nivell paleogràfic, textual i artístic. Una part considerable d’aquests manuscrits s’han perdut al llarg del temps, els còdex conservats es troben majoritàriament a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, tot i que cal anar fins a la Biblioteca Nacional de París o a la Biblioteca Apostòlica del Vaticà per poder contemplar les pàgines de les dues gran Bíblies manuscrites al Monestir de Santa Maria al segle XI.

Què és l’Scriptorium de Ripoll actualment?

L’Scriptorium de Ripoll, és una exposició permanent, que de manera interactiva i didàctica ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va tenir al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d’Europa. Però l’experiència no s’acaba aquí, sinó que el visitant, ja sigui gran o petit, aprendrà com es fabrica un pergamí, com s’aconsegueix que una ploma d’oca escrigui, com es relliga un còdex medieval i el més important de tot és que un cop acabada la visita, podrà fer ell mateix de monjo copista, posant en pràctica el que ha après a l’exposició del llarg i minuciós procés de fabricació dels còdex.

L’Scriptorium de Ripoll, és també un centre de difusió de la cultura medieval i de la lletra manuscrita, de manera que també s’hi poden fer cursos de cal·ligrafia i paleografia, cicles culturals relacionats amb el món medieval i un munt d’activitats que tenen com a objectiu apropar el passat al present.

Visites per a grups: informació i reserves al Museu Etnogràfic de Ripoll al 972 70 31 44 o enviant correu electrònic al museuetnografic@ajripoll.cat