Del 9 de maig al 2 de juny de 2019, el Museu Etnogràfic de Ripoll acollirà l’exposició “Peret Blanc de Beget”,  considerat un dels últims músics tradicionals del país.

La inauguració tindrà lloc el dijous 9 de maig a les 19 hores.

L’exposició vol apropar-nos a un passat no massa llunyà, quan els paisatges s’acompanyaven de masies plenes de vida, de gent i de bestiar. I de quan l’arribada del “music” –amb tònica a la segona síl·laba– era un dels moments cabdals de la festa: una ocasió perfecta per relacionar-se i ballar al voltant del so del violí, l’acordió, i abans el sac de gemecs o el flabiol.

La figura d’en Peret Blanc, considerat un dels últims músics tradicionals del país, és el fil conductor que ens apropa una mica més a aquella societat rural que s’extingia a mesura que els seus habitants marxaven a viles i ciutats, mentre les noves tecnologies de difusió musical anaven ocupant espais.

En un món cada vegada més globalitzat i amb el perill d’oblidar, ignorar o menystenir el patrimoni musical més proper, potser ens cal fer una mirada enrere i plantejar-nos com podem ser una baula més en aquesta cadena de transmissió oral.

I si ara ens toca a nosaltres d’agafar el relleu?

 

Per a més informació: DOSSIER Exposició Peret Blanc