12.05.2020

Des dels inicis del confinament, el personal del Museu ha apostat per seguir posant en valor el seu fons, tant material com immaterial, de forma digital a través de les seves xarxes socials i la seva pàgina web.

Així, el Museu Etnogràfic de Ripoll (MER) crea contingut contínuament per apropar les seves col·leccions a totes les cases, tot i no poder obrir les portes al públic. Per a qui no disposi de xarxes socials, s’ha creat l’apartat específic “El MER a casa” a la web del Museu, en el qual queda recollit tot el contingut que s’està creant mentre duri aquesta situació excepcional. Es tracta d’un contingut variat, que va des de curiositats d’objectes, endevinalles, receptes de cuina, fins a la creació de petits recorreguts virtuals pel museu i jocs pels infants.

Paral·lelament, es manté el contacte freqüent amb la Xarxa de Museus de les comarques de Girona i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, per seguir treballant de forma conjunta i afrontar la nova situació en què ens trobem. Un dels exemples de treball conjunt és la participació en el Dia Internacional dels Museus (DIM), el 18 de maig, que a causa del confinament global, enguany serà digital, i els diferents museus estan preparant propostes en línia seguint les mateixes premisses. Aquest 2020 el lema del DIM és Museus per la igualtat: diversitat i inclusió, i el Museu de Ripoll ho celebrarà amb una publicació especial a la seva web i xarxes socials. Per una banda, està treballant en un vídeo de portes obertes online, en el qual es destacaran cinc peces de l’àmbit de la dona, tema central d’aquest any del Museu, i per altra banda, es presentarà una nova activitat familiar per fer des de casa.

La col·laboració amb altres museus i entitats també es fa palesa amb la compartició d’informació digital que ajudi a difondre el fons dels museus i l’ús d’etiquetes conjuntes com ara #etnologiadeconfinament, #XMEtnologia, o #CulturaPopularaCasa. També s’està fent el seguiment del webinar que organitza la Taula Gironina de Turisme, i estem en contacte amb el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu, del qual el Museu és membre del Club Cultura i Identitat.

A més, s’està treballant amb l’equip del VisitMuseum, per poder tirar endavant la subvenció que va rebre el Museu per a realitzar audioguies en quatre idiomes, i en llenguatge de signes en català, que es podran oferir en un futur.

En aquests moments també s’està aprofitant per fer recerca i revisió exhaustiva de documentació, concretament dels articles publicats a la revistes La veu comarcal  (1914-1916) i El Catllar (1920-1922).

Part de la informació trobada és utilitzada per difondre-la a través de “El MER a casa”, com ara el ric fons recollit per la Núria Roquer, una de les figures importants a destacar aquest 2020 per ser l’única folklorista de l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, i que va fer una tasca important en recollida de jocs infantils, endevinalles, aforismes i frases fetes publicades a les revistes comarcals, i també nombroses receptes de cuina reunides al llibre La vida a pagès.

Durant tot aquest temps s’ha garantit la conservació del fons i s’ha treballat de manera presencial al Museu per tal de fer els controls oportuns de manteniment, i s’ha continuat amb les tasques de documentació del fons.  També s’ha donat resposta a les diferents consultes, que tot i tenir el Museu tancat, hem anat rebent.

Un cop el Museu pugui reobrir les seves portes, es preveu continuar amb les visites programades als espais de la Farga Palau i l’Scriptorium, amb les mesures necessàries, i noves activitats, com ara l’estrena d’una nova gimcana pel Museu i la d’una nova activitat per a famílies i escolars: Story cubes, crea la teva història al Museu! Consistent en construir una nova llegenda a partir de les il·lustracions que hagin sortit  a les seves cares. La col·lecció està feta a partir de tres sèries de tres daus cada una: la primera està feta a partir d’una selecció de dibuixos dels que Josep Ribot va fer per completar els articles publicats als setmanaris ripollesos de principi de segle (La veu comarcal i El Catllar), la segona  a partir dels dibuixos d’en Jan fets especialment per aquest projecte,  i la tercera a càrrec de Jordi Triola.

De cara a la tardor, es presentarà un llibret de lectura fàcil i accessible. Concretament es farà el 14 de novembre escaient amb la Nit dels Museus d’enguany, a partir d’una visita guiada descobrint les històries i memòries que amaguen alguns dels objectes del Museu.

Us convidem a seguir-nos a la nostra web www.museuderipoll.org  i a visitar-nos quan sigui possible.