Dissabte 25 de novembre de 2023

A les 12 h del migdia, al Museu Etnogràfic de Ripoll

Acte d’entrega al Museu del diploma que va rebre el documental “Las chicas de la Saphil”, en els Premis Bonaplata 2022, a càrrec de les protagonistes de la filmació.

El  30 de novembre de 2022 al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a Barcelona es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Bonaplata 2022 de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. El Museu del Ter conjuntament amb el Museu Etnogràfic de Ripoll  va rebre el Premi Especial de Patrimoni, en la categoria difusió i accions relacionades amb el patrimoni industrial, tècnic i científic i a la reivindicació de la memòria històrica social i industrial pel documental “Las chicas de la Saphil”. El jurat va valorar la realització del documental per ser una iniciativa que ofereix una visió històrica molt viva de l’evolució de l’empresa SAPHIL i la seva vinculació al territori.  El guardó el van recollir la historiadora autora del treball de recerca i documentació,  Maria Aguilà, en representació de “las chicas de la Saphil,  Yolanda Cambón i  en representació del Museu Etnogràfic de Ripoll i del Museu del Ter, el director d’aquest últim Carles García.

El projecte, és fruit d’una col·laboració entre el Museu del Ter i el Museu Etnogràfic de Ripoll, amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i immaterial i es va presentar en el marc de l’11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic l’any 2021.

A la comarca del Ripollès, a mitjans del segle XIX, s’hi van instal·lar una quinzena de colònies. Una d’elles, és la colònia de Santa Maria, coneguda com el Roig. Aquesta colònia l’any 1920 va ser adquirida per la “Societat Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana” SAPHIL, amb seu a Terrassa. La fàbrica de Ripoll es va dedicar a produir fil de llana i SAPHIL la va gestionar fins a finals dels anys noranta.

Durant els anys seixanta l’empresa va necessitar nova mà d’obra. Aquest va ser l’origen, l’any 1963, del projecte anomenat “Centro experimental de enseñanza media de la empresa Saphil” a Ripoll. El projecte tenia com a objectiu atreure treballadores entre noies de 14 i 15 anys oferint a les noes i les seves famílies compatibilitzar el treball amb la seva formació acadèmica (BUP, COU o cursos de formació professional). La majoria provenien de Lleó, Castella i altres zones del nord d’Espanya. Al llarg dels seus vint-i-tres anys d’existència, fins a l’any 1986, van passar per la residència més de 900 noies.

EL documental és el fruit d’un treball de recuperació de la memòria que es va iniciar l’any 2020, però que quedà interromput per la pandèmia i es reprengué a principis de 2021. Durant aquest temps s’ha realitzat al Museu Etnogràfic de Ripoll amb un grup de les protagonistes de la història el taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria”, coordinat pel Museu del Ter. Al llarg de vàries setmanes les protagonistes, moltes de les que no van tornar als seus llocs d’origen i van continuar la seva vida a Ripoll, van aportar imatges i el testimoni de la seva experiència. La documentació i la digitalització d’aquestes fotografies conformen ara un fons documental que custodien els dos museus.
El treball de recerca i documentació ha estat realitzat per la historiadora Maria Aguilà. Ella és l’autora del guió del documental, que ha estat realitzat per Xef Vila. En ell el pes del relat recau sobre les mateixes protagonistes, que expliquen, en primera persona, com van viure aquesta experiència tan singular amb una forta petjada al Ripollès.